Jan Robert Leegte, Compressed Landscapes, 2016, www.compressedlandscapes.com, website, dimensions variable, unique; length: infinite, courtesy of the artist & Upstream Gallery Amsterdam

Van Gogh Museum

Presentatie digitaal werk van kunstenaar Jan Robert Leegte

Presentatie van websiteserie Compressed Landscapes al online te bezoeken.

Het Van Gogh Museum presenteert de reeks websites Compressed Landscapes van de Nederlandse kunstenaar Jan Robert Leegte. Leegte reageert met deze serie op het werk van Vincent van Gogh. De serie bevat vijf internetkunstwerken en is dankzij de publiekelijke toegankelijkheid een ideale vorm van ‘lockdownkunst’. De werken uit Compressed Landscapes zijn nu online te bekijken, maar zodra de musea hun deuren weer mogen openen voor publiek is de serie ook fysiek in het Van Gogh Museum te zien.

Leegte x Van Gogh

Jan Robert Leegte (1973) maakt sinds de jaren negentig internetkunst in de vorm van websites. In 2002 richtte hij zich op het introduceren van digitale materialen in fysieke expositieruimtes, om zo de online kunstwereld te verbinden met de wereld van galeries en musea.

Leegte liet zich voor Compressed Landscapes inspireren door de werkwijze van 19de-eeuwse kunstenaars zoals Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. Hij probeert in deze serie om het buiten schilderen van de 19de-eeuwse kunstenaars nieuw leven in te blazen; waar zij met een kwast de natuur in trokken om landschappen te schilderen, laat Leegte een algoritme los in de wildernis van het internet.

Presentatie 'Compressed Landscapes' in het Van Gogh Museum. Foto: Michael Floor

Deze algoritmes bezoeken onlinefotodatabases zoals Flickr en kiezen willekeurig beelden middels zoektermen als ‘bergen’, ‘bossen’ of ‘zonsondergang’. Nadat er afbeeldingen zijn gevonden, comprimeert het algoritme deze tot zeer kleine bestanden, wat leidt tot verlies van beeldkwaliteit. Het resultaat van dit computer proces is een impressionistisch landschap. Het algoritme gaat live keer op keer op zoek naar een afbeelding, resulterend in vijf steeds veranderende en daarom telkens unieke internetkunstwerken van:

- Boslandschappen
- Berglandschappen
- Maangezichten
- Zonsondergangen
- en landschappen die te bekijken zijn via de onveranderlijke URL’s.

Digitale kunst

De websiteserie leent zich perfect voor een online bezoek buiten de muren van een museum. In deze video legt Jan Robert Leegte uit waarom iedereen zijn werk zowel vanuit huis als in een museale context zou moeten bekijken: "De serie Compressed Landscapes is in het Van Gogh Museum te zien zodat men naar de werken kan kijken in een historische context, omringd door schilderijen van kunstenaars uit andere tijden. Op die manier kunnen bezoekers de kunstwerken in alle rust lezen als de hedendaagse schilderijen die het eigenlijk zijn. Maar internetkunst is ook thuis in het wild te zien. Het feit dat het op vele manieren te bezoeken is, maakt Compressed Landscapes heel bijzonder, dat is ook de kracht van het werk."

In het Van Gogh Museum

De vijf kunstwerken uit de websiteserie zijn online toegankelijk. Direct na de heropening van de Nederlandse musea zullen ze ook te zien zijn op de derde verdieping van het Van Gogh Museum aan het einde van de vaste collectieopstelling. Daar zorgen de moderne landschappen van Leegte voor een bijzondere dialoog tussen zijn kunstwerken en de landschapschilderijen zoals Korenveld met patrijs en Herfstdag, die te zien zijn op dezelfde etage.

Presentatie 'Compressed Landscapes' in het Van Gogh Museum. Foto: Michael Floor

De presentatie van Jan Robert Leegte is de volgende in de serie Van Gogh inspireert. In deze reeks wordt werk getoond van moderne en hedendaagse kunstenaars en laat het Van Gogh Museum zien hoe vele generaties kunstenaars zich door Van Goghs werk laten inspireren. Eerder was er werk te zien van onder anderen Jean-Luc Mylayne, Steven Aalders, Matthew Day Jackson, Zeng Fanzhi, John Chamberlain en Peter Doig.

De kunstenaar wordt vertegenwoordigd door de Upstream Gallery in Amsterdam.

Van Gogh Museum
Museumplein 6