Impressie werkkamer van vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer 2021 (schets door SKVL)

Speelgoedmuseum Deventer

Vernieuwd museum heropent deze zomer

Goed nieuws voor alle fans van het Speelgoedmuseum Deventer. Het museum heropent na een flinke verbouwing deze zomer de deuren voor het publiek. Met een compleet nieuwe inrichting streeft erfgoedorganisatie Deventer Verhaal ernaar het meest speelse museum van Nederland te worden.

Familiemuseum met nationale allure

Het vernieuwde speelgoedmuseum zet niet langer het speelgoed maar de ‘spelende mens’ centraal. Bezoekers van jong tot oud krijgen meer speelse en interactieve elementen aangeboden. De grootste speelgoedcollectie van Nederland wordt daarbij in een maatschappelijk perspectief geplaatst, met thema’s als geweld, gender en techniek.

Impressie speelkamer van vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer 2021 (schets door SKVL)

Meer spelen en aandacht voor educatie

Het vernieuwde speelgoedmuseum behoudt het laagdrempelige karakter van een gezellig, nostalgisch museum waarbij succesnummers zoals de treinenzaal en de speelzolder in een nieuw jasje terugkomen. Maar er wordt ook ruimte gemaakt voor nieuwe museale elementen zoals een logeerkamer. Deze ruimte komt beschikbaar voor gasten als particuliere verzamelaars, speelse kunstenaars of scholieren van betrokken partnerscholen.

Daarnaast gaat het speelgoedmuseum zich richten op het buitenspelen. Omdat kinderen steeds meer binnenblijven, ontwikkelt het museum met traditionele buitenspellen en eigentijdse challenges een speciale buitenspeelroute. Met de speelroute worden kinderen én (groot)ouders uitgedaagd om gezond in beweging te blijven.

Impressie speelzolder van vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer 2021 (schets door SKVL)

Pop-up Speelgoed voor jong en oud

Voor de duur van de herinrichting heeft het speelgoedmuseum een pop-up tentoonstelling over speelgoed georganiseerd in Museum De Waag. Die pop-up geeft alvast een klein voorproefje op het vernieuwde Speelgoedmuseum.

De tentoonstelling Speelgoed voor jong en oud is te zien in Museum de Waag aan de Brink 56 in Deventer.

Speelgoedmuseum
Brink 47