Wineke Gartz, Spirit, Drum, Storm site specifieke installatie, 2021

12 1/2 jaar De Ketelfactory

De Reis

Wát een tocht was het. Vanaf de allereerste tentoonstelling heeft artistiek en zakelijk directeur Winnie Teschmacher de ruimtes van de oude, prachtig verbouwde melkfabriek in Schiedam veranderd in een plek voor hedendaagse kunstenaars. Hierbij werd zij geadviseerd door filmmaker en kunstenaar Kim Everdine Zeegers. Deze reis van de afgelopen jaren is met hulp van gastcurator Ingrid van Santen verbeeld in de tentoonstelling de Reis.

De Reis

In de Reis is niets wat het lijkt en staat niets vast. Alles is vloeiend. Een einde heeft altijd weer een begin. Een begin kijkt ook weer uit naar de toekomst. Op deze afscheidstentoonstelling is fonkelnieuw, speciaal voor De Ketelfactory gemaakt werk te zien van zes kunstenaars. Aldo Hoeben heeft de oude entree van de melkfabriek weer geopend. Voor een nieuw videowerk heeft hij zich laten inspireren door de schaduwen die het licht werpt door het smeedijzeren sierwerk van de toegangsdeur. Roland Schimmel maakt een nieuwe stap in zijn atmosferische muurschilderingen vol nabeelden.

De Ketelfactory

Ton van der Laaken, de eerste kunstenaar die in 2009 in De Ketelfactory te zien was, toont een nieuwe meditatieve schuilruimte van drieduizend blaadjes Chinees papier. Hier kan de bezoeker zich laten vervoeren door de raadselachtige diepte van een glazen eclips van Winnie Teschmacher zelf.

Voor de twee symmetrische trappenhuizen heeft Elsa Hartjesveld vier enorme abstracte tekeningen van Siberisch krijt gemaakt, die je kunt opvatten als een uitnodiging om op te reis te gaan. Wineke Gartz heeft de zolderverdieping veranderd in een sprookjesachtige ruimte waar de geschiedenis van de firma Nolet samenkomt met die van De Ketelfactory en Schiedam.

De tentoonstelling dompelt de bezoeker na binnenkomst onder in een Wunderkammer. In deze kamer vol wonderen zijn kunstwerken verenigd van aan De Ketelfactory gelieerde kunstenaars. Daarnaast hangen memorabilia: een handgeschreven brief van Marjolijn van den Assem, een portret dat Philip Akkerman veertig jaar geleden van gastcurator Ingrid van Santen maakte.

Filmmaker en regisseur Kim Everdine Zeegers maakte in de afgelopen jaren videoportretten van de kunstenaars. In deze tentoonstelling toont Zeegers een videoportret dat zij maakte, waarin Teschmacher en Zeegers elkaar ondervragen. De film van 55’ gaat vergezeld van poëtische beelden van reizen die het tweetal de afgelopen jaren maakten, van woestijnen tot hooggebergtes, van eeuwenoude tempels tot hedendaagse Land Art.

Wonderkamer in De Ketelfactory bij de Reis, 2021

Het begin van de Reis

De Reis begint in het oudste stadspark van Nederland: de Plantage. Een audiotour neemt de bezoeker op een magische manier mee door het park, tot de voordeur van De Ketelfactory. In een tweede audiotour zal kunsthistorica Cilia Batenburg de bezoeker meenemen op een tocht langs monumentale bomen en verrassende kunstwerken.

Na de reis door de tentoonstelling maakt u nog een laatste tocht. Langs de distilleerderij van Nolet, over de brug, staat in een grote opslagloods de installatie Kijken in Diepte van Winnie Teschmacher. Deze installatie bestaat uit drie ‘dieptekijkers’, waarmee je verder kunt kijken dan je wellicht mogelijk achtte. Deze installatie staat symbool voor De Ketelfactory als productieplek, ideeënplek en tentoonstellingsplek in de afgelopen 12,5 jaar.

Reserveer uw tijdslot via de website.

De Reis | 16 oktober 2021 t/m 16 januari 2022

De Ketelfactory